Ce fel de usi sa alegi pentru interior?

Ce fel de usi sa alegi pentru interior

ACand alegi usi de interior pentru locuinta ta, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le hotarasti este daca vei cumpara usi din lemn masiv sau usi produse din materiale compozite (PAL, MDF, HDF). Fiecare tip de usa are avantajele si dezavantajele sale.

Usi de Lemn

O usa ieftina din lemn de brad poate fi finisata în foarte multe feluri, pentru a se potrivi stilului locuintei dumneavoastra. O puteti da cu un strat de lac transparent si se va potrivi perfect unui interior rustic. Daca o lacuiti cu un lac colorat într-o nunata de lemn nobil (nuc, cires, stejar) respectiva usa va avea deja un aspect mai elegant, potrivit unui interior clasic. Vopsita în alb, aceeasi usa va completa un design inerior contemporan, minimalist.

Daca aveti o personalitate creativa si va plac interioare pline de culoare si de nonconformism, puteti vopsi aceeasi usa în rosu, verde sau albastru, pentru a se potrivi stilului dumneavoastra unic.

Principalul avantaj al usilor din lemn masiv este ca acestea pot fi reconditionate destul de usor cand se zgarie, daca se învechesc sau pur si simplu daca va plictisiti de aspectul lor. În momentul în care redecorati, nu veti fi nevoiti sa schimbati usile din locuinta. Acestea pot fi usor reconditionate pentru a se potrivi noului stil interior: slefuiesti vechiul strat de lac sau de vopsea pana ajungi la lemn si aplici un strat nou, în culoarea aleasa de tine. Printre dezavantajele usilor din lemn masiv se numara faptul ca, în timp, lemnul se poate usca, deforma, contracta sau, dimpotriva, dilata, în functie de conditiile de mediu. De aceea, în decursul timpului va fi nevoie de ajustari multiple, pentru a face usa sa se închida si sa se deschida asa cum trebuie.

Usile din materiale compozite

Usile din materiale compozite (PAL, MDF, HDF) vin într-o mare varietate de culori si decoruri ca , asa ca puteti alege exact nuanta pe care o doriti. De asemenea, aceste usi au un finisaj perfect – în cazul lemnului masiv, acest lucru nu este posibil, deoarece lemnul are diferente de nuanta si de textura care nu pot fi corectate în totalitate. Usile din materiale compozite sunt mai usoare decat usile din lemn masiv, prin urmare sunt mai usor de montat si vor avea mai putine probleme de închidere si deschidere în decursul folosirii lor. Principalul dezavantaj este acela ca respectivele usi nu pot fi reconditionate daca au fost zgariate sau lovite. Cu putina grija, însa, aceste usi vor putea fi folosite, în bune conditii, zeci de ani.